Malzemeler
Hamuru için,
4 su bardağı un
1 paket instant maya
1/2 çay bardagi zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildigi kadar ılık su
İçi için,
1 demet pırasa (kıymalı iç malzemeside hazırlayabilirsiniz, evde pırasa olduğu için ben pırasa kullandım )
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
Üstü için,
1 yumurta sarısı
Susam
Hazırlanışı,
Çocukluğumdan kalma bir lezzet..Nineceğim yapardı afiyetle yerdik..Enfes oldu parmaklarımızı yedik 😀
Biraz ılık su, şeker ve mayayı bir kapta karıştırıp 5 dakika bekletiyoruz. Un, tuz, zeytinyağı ve alabiliğince ılık su kayarak yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Gerekirse un ekleyebiliriz. Hamur yapışkan olmamalı..Ben önceden 50 derecede ısıttığım fırına üstünü kapatıp koyuyorum mayalanması için. Yaklaşık 45 dakika beklettim.
Hamur mayalanırken pırasayı hazırlamaya başlıyoruz. Pırsayı ince ince doğrayarak tavada biraz zeytinyağı ile sote ediyoruz. Pişmesine yakın salça, karabiber, tuz ve pulbiberi ekleyip birkaç kere karıştırıp altını kapatıyoruz..Soğuması için kenara alıyoruz.
Hamurumuz 2 katına çıktığında tamam demektir. Hamuru iki parçaya ayırıyoruz.Tepsimizi yağlıyoruz..Birinci hamur parçasını alıp elimizde hafifçe açıp tepsiye koyuyoruz yavaş yavaş elimizle hamuru yaymaya devam ediyoruz.Tepsinin tamamını kaplamalı...Üstüne pırasalı iç malzememizi koyup tamamen yayıyoruz..Ben açması pratik olsun diye yağlanmış ikinci bir tepsi kullandım. İkinci hamur parçasını alıp önce hafifçe elimizde sonra yine yağladığımız ikinci tepsiye aynı şekilde yayıyoruz. Sonra yaydığımız parçayı alıp ilk tepsideki pırasalı içi tamamen kapatacak şekilde üstüne yerleştiriyoruz. Kenarlarını elimizle bastırıyoruz. Bıçakla dilimler halinde kesiyoruz. Yumurta sarısını iyice çırpıp fırça yardımıyla sürüyoruz. Susamını atıp önceden 180 derecede ısıttığımız fırında üstü tamamen kızarana kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra daha önce dilimlediğimiz kısımlardan bir kez daha bıçakla keserek servis yapıyoruz..
Afiyet olsun
Posted via Blogaway
10 Mayıs 2016 Salı
Yumuşacık Tepsi Böreği
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder