17 Mayıs 2016 Salı

Osmanlı Saray Mutfağından Soğanlı Yumurta



Malzemeler

3 adet büyük boy kuru soğan
2 yemek kaşık tereyağı 
2 veya 4 yumurta kişi sayısına göre
1 çay kaşığı sirke
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz






Hazırlanışı

19. Yüzyıl Osmanlı Mutfağında padişah en çok soğanlı yumurtayı önemser ve beğenirse bu yemeği yapan kişiyi kendine kilerci başı seçermiş. Bu yumurtayı yapmak sabır ve el mahareti gerektirirmiş. Osmanlı mutfağında 3 saat ağır ağır pişermiş ama bizim o kadar sabrımız yok :) Bu yüzden orta ateşte ağır ağır 1 saatte pişirdim. 

Öncelikle soğanları yarım ay şeklinde ince ince doğruyoruz. Tavamızda tereyağını eritiyoruz. Soğanları ilave edip hafifçe karıştırıyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Çok ısısını en düşükte ayarlayalım. Her 10 dk da bir karıştırarak 1 saat pişirip tamamen karamelize olmasını sağlayalım. 

Soğanlarımız karamelize olup kahverengiye döndüğünde baharatlarını, tuzunu, şekerini ve sirkeyi ekleyip şöyle bir döndürelim. 

Soğanların arasına yuvalar açarak yumurtalarımızı kıralım. Kapağını kapatalım ve yaklaşık 5 dk daha kısık ateşte pişirelim. Yumurtanın beyazı sarısını kapatmalı. 

Servis tabağına alıp isteğe göre baharatla süsleyip servis yapabilirsiniz. 

Karamelize soğanın harika lezzeti. Mutlaka deneyin.



Posted via Blogaway


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder