27 Ocak 2015 Salı

Nisan'ın Pırasalı Gül Böreği



4 yufka
1 demet pırasa
1 büyük boy soğan
1 adet yumurta sarısı
3 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 diş sarımsak
Üzeri için susam

Pırasaları bol suyla yıkayıp kötü kısımlarını atıyoruz ( ben genelde en alt kısmını atarım kullanmam) Önce ortadan ikiye kesiyoruz sonrasında ise yarım ay şeklinde ince ince doğruyoruz. Pırasaları 1/2 su bardağı sıvı yağ ile tavaya koyuyoruz. Ardından soğanı da aynı şekilde ince ince doğrayıp pırasa ya ekliyoruz. İçine pulbiber, karabiber ve tuzu ekliyoruz..(Hafif acı lezzetli oluyor ancak çocuğunuz varsa pulbiber koymayabilirsiniz) Tamamen yumuşayana kadar pişiriyoruz. (ortalama 10 dk.)

Pırasamız pişerken biz yufkaları hazırlıyoruz. Yufkaları açıp üst üste koyuyoruz.Ardından önce ikiye sonrada dörde eşit olarak kesiyoruz.kestiğimiz üçgen parçaları üst üste koyuyoruz.

Pişen pırasadan dolu 2 kaşık koyup iyice yayıyoruz ve ardından sigara böreği sarar gibi ama bol bol sarıyoruz ardında gül şekli veriyoruz. Yağlı kağıt koyduğumuz tepsinin üzerine diziyoruz.


Bu böreğin sırrı kesinlikle üzerine koyacağımız sosu...( Yufka kötü bile olsa veya börek içiniz az yağlı, bu sos böreği yumuşacık yapıyor annemin tarifiydi)

Bir tabağa 3 yemek kaşığı yoğurdu, 1/2 su bardağı sıvı yağı ve yumurta sarısını koyup iyice karıştırıyoruz.Bu karışımı her bir böreğin üzerine bolca sürüyoruz.

En son olarak üzerine susam serpip önceden 180 derece ısttığımız fırına koyuyoruz. Benim fırınım 40 dk civarında pişiriyor.Üzeri tamamen kızarana kadar pişiriyoruz.

Mis kokular eşliğinde böreğimizin keyfini çıkartıyoruz, Afiyet Olsun  :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder